Ajat muuttuvat. Maailma on yhä mutkikkaampi. Kansalaisen elämässä paikallinen yhdistyy maailman laajuisiin tapahtumiin. Työ ja ammatit uudistuvat tiiviiseen tahtiin. Ammatteja poistuu, uusia syntyy. Tämän sykkeen keskellä on 2000-luvulla ryhdytty kiinnittämään huomiota opittavien asiasisältöjen ohella yleisiin kompetensseihin, siihen, kuinka asioita ylipäätään opitaan ja kuinka elämän polulla kulkija selviytyy muutosten keskellä. Tämä painopiste on näkynyt osaamisten, taitojen, kompetenssien korostamisena. Aihetta on nimitetty eri tavoin: 2000-luvun ydintaidot, avaintaidot, elinikäisen oppimisen taidot, laaja-alaiset taidot.
Euroopan Unionin tasolla annettiin vuonna 2006 suositus elinikäisen oppimisen avaintaidoista. Suosituksen johdanto tiivistää: ”Avaintaidot, jotka tarkoittavat asiayhteyteen sopivia tietoja, taitoja ja asenteita, ovat tietoon perustuvassa yhteiskunnassa olennaisen tärkeitä jokaiselle. Nämä taidot lisäävät joustavuutta ja sopeutumiskykyä sekä tyytyväisyyttä ja motivaatiota ja tuottavat näin lisäarvoa työmarkkinoille, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Nämä taidot olisi oltava jokaisella. Sen vuoksi tässä suosituksessa ehdotetaankin, että Euroopan unionin (EU) maat ottavat käyttöön vertailuvälineen, jonka avulla ne voivat varmistaa, että kyseiset avaintaidot ovat mukana kaikissa strategioissa ja infrastruktuureissa erityisesti silloin, kun kyse on elinikäisestä oppimisesta.”
Eri maiden opetussuunnitelmia ja tutkintotavoitteita on työstetty tukemaan laaja-alaisten taitojen oppimista. Suomessa laaja-alaiset taidot on tuotu mukaan perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmiin. OPH:n opetussuunnitelmatyön päällikön, Irmeli Halisen, diaesitys valottaa hyvin asiaa. Myös ammatillisen koulutuksen tutkintotavoitteiden uudistustyössä elinikäisen oppimisen taidot on kytketty tiiviisti kaikkiin tutkintoihin (ks. ePerusteet, esimerkkinä Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto).
ATS2020-projekti kestää 3 vuotta. Projektin aikana kehitetään pilottien oppimismalli, kehitetään opettajien opetusmateriaali ja arvioidaan projektien tulokset.
Vaihe 1: ATS2020 Laaja-alaisten taitojen koulutusmallin kehittäminenVaihe 2: Hankkeen teknisen ympäristön kehitys.
Vaihe 3: Opettajien täydennyskoulustusmallin kehitys laaja-alaisten taitojen opetukseen.
Vaihe 4: Opettajien koulutus sekä oppimismallin pilotin tuki
Vaihe 5: Alku- ja loppukartoitusten sekä arviointi metodien kehittäminen
Vaihe 6: Innovatiivisten oppimis-skenaarioiden tietovaraston kehittäminen
Vaihe 7: Laajan arviointiraportin sekä suositukset hyvistä käytänteistä laaja-alaisten taitojen opetukseen.
ATS2020-projektissa keskitytään laaja-alaisten taitojen jatkuvaan arviointiin keskittyen formatiiviseen arvitointiin, oppijoiden itsearviointiin sekä tehokkaaseen palautteenantoon.
Hankkeen tutkimustyö muodostuu useista erilaisista elementeistä.
●Opettajille tehdään verkkokysely laaja-alaisten taitojen opettamisesta.
●Oppilaille tehdään verkkokyselynä alku- ja lopputesti, jonka tarkoituksena on seurata oppilaiden taitojen kehittymistä monialaisten oppimiskokonaisuuksien avulla.
Kyselyiden lisäksi tutkimuskouluissa toteutetaan observointi, jossa seurataan ryhmien toimintaa hankkeen puitteissa toteutettavassa oppimiskokonaisuudessa.
Jokaisesta osallistuvasta pilottimaasta koostetaan oma caseraportti, jossa kuvataan kuinka pilottimaassa tällä hetkellä toimitaan ja millainen taso kyseessä olevassa maassa on.
Kyselyiden vastaukset kootaan yhteen ja hankkeen tutkimusryhmä selvittää millaisia yhteisiä hyviä käytänteitä voidaan löytää ja toisaalta mihin olisi jatkossa hyvä kiinnittää huomiota niin kansallisesti kuin eurooppalaisella tasolla.
Hankkeessa on kaksi tutkimuskysymystä:
1.Miten kattavasti ATS2020-oppimismalli edisti laaja-alaisten taitojen kehitystä ja arviointi projektissa määritellyllä tavalla?
2.Kuinka hankkeessa kehitetty kohdennettujen laaja-alaisten taitojen kehittämisen ja arvioinnin ATS2020-malli on toteutettu?
Laaja-alaiset taidot |
ATS2020 kehitys, arviointi ja evaluointi |
Autonominen oppiminen |
Tavoitteiden asettaminen, aktiivinen osallistuminen, itsearviointi, formatiivinen arviointi |
Monilukutaito - Information Literacy |
kriittinen ajattelu, ongelmanratkaisu |
Viestintä ja vuorovaikutus |
Kuunteleminen, mielipiteiden ja ideoiden esittäminen, tiimityö sekä sosiaalinen ja kulttuurinen ymmärrys |
Luovuus ja innovatiivisuus |
Ideoiden toteuttaminen ja toimeentarttuminen, luova ajattelu, tekstinen tuottaminen digitaalisesti |
Digitaalinen lukutaito - Digital Literacy |
Digitaalisten kompetenssien kehittäminen sekä TVT:n eettinen, turvallinen ja vastuullinen käyttö |
ATS2020-projektin päätulokset oppilaille, opettajille sekä päätöksentekijöille ovat seuraavat:
Oppilaat
●Laaja-alaisten taitojen kehittäminen ja itsearviointi
●Itseohjautuvan oppimisen taitojen kehittyminen
●ePortofolioiden käyttötaidot elinikäisen oppimisen tukena
Opettajat
●Täydennyskoulutus sekä pedagoginen työkalupakki laaja-alaisten taitojen opetukseen
●Hyvien käytänteiden jako
●TVTn käyttö osana laaja-alaisten taitojen opetuksessa
●Formatiivisen arvioinnin koulutus laaja-alaisten taitojen arvioinnin tueksi
Päätöksentekijät
●todennettu malli laaja-alaisten taitojen opetukseen
●kompetenttipohjaisten oppimisympäristöjen kehittäminen
●sekä kansallisen että EU-tason suositukset arviointiin ja tarvittaviin linjauksiin laaja-alaisten taitojen opetuksessa.
Tampereen yliopiston TRIM-tutkimuskeskus koordinoin yhdentoista EU-maan muodostamaa laaja-alaisten taitojen oppimiseen ja arviointiin liittyvää hanketta: The Assessment of Transversal Skills 2020 (ATS2020). Hankkeessa kehitetään kattava oppimisen malli, joka tukee laaja-alaisten taitojen oppimista ja arviointia. Tavoitteena on myös viedä tuloksia kansalliselle tasolle opetussuunnitelmiin niissä maissa, joissa näin ei vielä ole tehty. Tavoitteen saavuttamiseksi pilotoidaan opetuksen suunnittelun ja toteuttamisen mallia, keskeisenä toimintatapana portfoliotyyppinen opiskelu. Pilotointi on samalla toimintatutkimusta, jossa verrokkiryhmien avulla pyritään evaluoimaan toimintamallin vaikutus tavoitteiden saavuttamiseen. Yhteensä hanke tavoittaa yli 1000 opettajaa.
Suomen tiimi
Jarmo Viteli - koordinaattori
Anne Rongas - hankekoordinaattori, kouluttaja
Kaisa Honkonen - tutkimustyö
Anneli Östman - talous
Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union
The ATS2020 project is funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Cyprus Pedagogical Institute
40 Macedonia Avenue, 2238 Latsia P.O.Box 12720, 2252 Nicosia